Kolmas artikkeli 18.11.2023 Lokakuun sää

Tiedote 1.11.2023

Lokakuu oli viileä, myrskyisä ja luminen
Viimeksi lokakuu oli tavanomaista viileämpi vuonna 2019. Lokakuussa Suomen yli pyyhkäisi useita voimakkaita myrskyjä, ja etelässäkin satoi paikoin ensilumi.

Kuva: Jaakko Seppänen.
Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan lokakuu oli koko maassa tavanomaista viileämpi. Kuukauden keskilämpötila vaihteli Enontekiön noin -4 asteesta lounaissaariston noin +7 asteeseen. Lokakuu oli etelässä noin asteen vertailukauden 1991‒2020 keskiarvoja viileämpi. Pohjanmaan maakunnissa ja Länsi-Lapissa poikkeama oli noin -3 astetta, mikä on harvinaista, eli näin viileä lokakuu toistuu keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa.

Kuukauden ylin lämpötila, 16,7 astetta, mitattiin kuukauden ensimmäisenä päivä Kirkkonummen Mäkiluodon havaintoasemalla. Kuukauden alin lämpötila, -23,5 astetta, mitattiin lokakuun 31. päivänä Kittilän lentoasemalla.

Sateisinta oli etelärannikolla ja Perämeren rannikolla sekä kuukauden viimeisen päivän sateiden ansiosta myös Joutsan kunnan ympäristössä. Eniten lokakuussa satoi alustavien tietojen mukaan Virolahdella, jossa satoi 160,8 millimetriä. Vähiten satoi Inarin Kaamasen havaintoasemalla, 15,8 millimetriä. Lokakuun sademäärä oli Itä- ja Pohjois-Lapissa tavanomaista pienempi, muualla maassa määrä oli tavanomainen tai tavanomaista suurempi.

Pohjois-Pohjanmaan rannikkoseudulla sateet olivat ennätyksellisiä. Esimerkiksi Siikajoen Ruukissa mitattu 124,9 millimetriä on kyseisen aseman 123-vuotisen sademittaushistorian suurin lokakuun sademäärä.

Voimakkaita myrskyjä ja ensilumi suureen osaan maata
Lokakuun aikana Suomessa koettiin voimakkaita matalapaineita. Pirjo-myrskyn voimakkaat puuskat katkoivat puita 6.‒8. lokakuuta maan etelä- ja keskiosassa. Samassa yhteydessä Etelä-Lappiin ja Pohjois-Karjalaan satoi ensilumi tavanomaista aikaisemmin.

Otso-myrsky 11.‒12. lokakuuta katkoi puita maan etelä- ja keskiosissa ja aiheutti runsasta lumisadetta Lapissa. Niin ikään 14.‒15. lokakuuta voimakas matalapaine aiheutti paikoin tuulivahinkoja etenkin etelärannikolla. Kyseisen matalapaineen myötä lokakuun suurin aamuinen lumensyvyys, 38 senttimetriä, mitattiin Kittilän Kenttärovan havaintoasemalla kuukauden 15. päivänä.

Lokakuun viimeisenä päivänä matalapaine toi runsaita lumisateita maan länsiosaan. Pirkanmaalle annettiin varoitus jopa äärimmäisen huonosta ajokelistä lumipyryn ja jäätävän vesisateen takia. Satakuntaan ja Pirkanmaalle kertyi monin paikoin toistakymmentä senttiä lunta, ja lumisade jatkui marraskuun puolelle.

Maan eteläosassa tuuli lokakuussa tavanomaista enemmän, kun taas maan keskivaiheilla tuuli tavanomaista vähemmän. Merialueilla mitattiin myrskyä kahdeksana päivänä, kun tyypillisesti myrskypäiviä on lokakuussa noin kolme.

Auringonpaistetunteja kertyi maan eteläosassa tavanomainen määrä, muualla maassa hieman tavanomaista enemmän.

Lisätietoja:
Lokakuun säätilastoja

Tutki menneitä säätilastoja uudistetussa Havaintojen lataus -palvelussa

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *